Öppet hus i Wallins ladugård

En intressant och trevlig upplevelse blev ”Öppet hus i Wallins ladugård” måndagen den 8 april. Omkring 130 personer passade på att ta del av hur en modern ladugård fungerar idag. Hur ser en mjölkbondes vardag ut? Har kossorna det bra? Hur går mjölkningen till och vad och hur mycket äter en ko? Hur mycket mjölk producerar en ko?

De flesta frågor hittade svar här.

Stor och luftig ladugård med fritt gående kor som själva väljer när de vill bli mjölkade genom att söka sig till den robot som finns centralt placerad. Hit är kön av kor lång och denna kväll även kön av nyfikna åskådare. Varje enskild kos mjölkkvalité provas varefter mjölkning sker. Momentet är detsamma varje gång för att säkra kvalitén. Ann-Charlotte och Stellan Wallin har fullt upp med att besvara alla frågor. Lars Arnell från LRF är engagerad och förklarar bl.a. hur mjölkroboten fungerar. Kossorna ser ut att må mycket bra. På uppsatt information får vi många frågor besvarade. En ko mjölkar 20-60 liter per dygn, ca 9 000 liter per år. Kalvning sker normalt en gång varje år. Mjölkproduktionen är som störst de närmast följande månaderna. En ko som mjölkar ca 40 liter per dygn äter ca 50 kg ensilage, kraftfoder och krossat korn tillsammans ca 12 kg. Dessutom dricker kon ungefär 120 liter vatten. I Hyssna finns idag 5 mjölkgårdar och 370 mjölkkor. Tillsammans mjölkar de ca 3 200 000 liter mjölk per år. Förpackat i enlitersförpackningar uppställda på rad blir detta en sträcka på 22, 4 mil. Medelsvensken konsumerar ca 90 liter dryckesmjölk per år. Mjölken från Hyssna räcker gott och väl som dryckesmjölk till alla invånare i Mark. Det är trivsamt i den moderna ladugården. I taket sitter fönster som ger stort ljusinsläpp. I några avskilda bås ligger små nyfödda kalvar. När vårvärmen är här öppnas portarna och korna släpps ut i det fria. Det kanske går an att vara ko.

Innan vi lämnar Wallins ladugård bjuds vi på kanelbulle och kravproducerad mjölk. Det smakar gott. Många tankar om matens väg till magen snurrar i huvudet.

Kvällen arrangerades av Hyssna LRF och Hyssna Hembygdsförening.
Ett varmt TACK till Ann-Charlotte och Stellan Wallin för deras gästfrihet.

Anna Faxgård

Stäng meny