Utställningen MADE IN HYSSNA utgör den avslutande delen i Hyssna Hembygdsförenings 70-årsjubileum. Den tar fasta på fenomen som skapats i Hyssna men som har spridits vida omkring.
Med på utställningen finns konstnären JAN BERGERLINDs internationellt erkända tomtemålningar. Det var JENNY NYSTRÖM som skapade vår svenska jultomte! Men det är Hyssnas JAN BERGERLIND som axlat manteln som uttolkare av dagens tomte. Och det säljs miljoner av hans tomtekort. Förutom i Sverige, är framgången stor också i övriga Skandinavien, i Holland, Tyskland och USA. Med på utställningen får vi se ett representativt urval av konstnärens förlagor. Konstnärskollegan KARL-ALGOT KARLSSON har med sina realistiska blyertsteckningar, litografier och träsnitt motivmässigt förblivit hembygden trogen och därmed bidragit till att hans Hyssna-motiv, som nu kan visas här, bevarats till eftervärlden.
Ett självklart inslag i utställningen är hyllningen till CHRISTERs och THOR-ERICs DANSBAND som på 1970-talet avlöste varandra på Svensktoppen och gjorde Hyssna till ett Mecka för svensk dansbandsmusik. Som ett överraskande bidrag till utställningen MADE IN HYSSNA kan hovfloristen (!) CLAES CARLSSONs konstnärliga produktion ses. Född i Rya i Hyssna, gör han nu museidebut med sina arbetsskisser över de enastående blomsterarrangemang han förgyller KUNGLIGA SLOTTETs alla festligheter med!
Ett mer jordnära inslag utgör BENGT FALKs gobeläng ”Spanska lantarbetare” från 1967. Många minns BENGT FALK som lagerarbetare på HEJKOs Arbetskläder, men få kanske kommer ihåg honom som en betydande konstnär. En konstnär som skapat broderier av rang som bl.a. visats på Göteborgs konstmuseum, Liljevalchs i Stockholm och nu senast i utställningen ”Mystrium” på STRANDVERKET på Marstrand. Konsthantverk i mestadels porslin möter vi i CECILIA DAVIDSSON BERGs oftast humoristiska verk. Hyssna fotoklubb utgör förstås ett givet inslag i MADE IN HYSSNA med fotografier av bl.a. PAULINA BOHLIN, JONAS KARLSSON, HUGO ROBERTSON, ULF ARNELL och INGELA OLOFSSON.
Utställningen MADE IN HYSSNA lyfter även fram ett par fascinerande levnadsöden; det om torparsonen CLAES JOHANSON, som blev världens främste brottare och tog sin första guldmedalj på ”Solskensolympiaden” i Stockholm 1912 och det om den kringvandrande ”Gåramålaren” MIKAEL RAATIKAINEN, vars konstalster idag ses med stor respekt. Båda dessa levnadsöden finns väl beskrivna i Jubileumsboken BILDER FRÅN HYSSNA – som 2018 valts till ”Årets Hembygdsbok i Västergötland ” – och som är en användbar följeslagare till utställningen!
Men MADE IN HYSSNA skulle inte vara fullständig utan att lyfta fram svarveriernas och möbelkonstens betydelse för trakten. OSKAR PERSSON var den siste spinnrockssvarvaren. Vid sin bortgång blev han den som tog traditionen med sig i graven. Därmed avslutades en epok under vilken det på 1870-talet fanns emellan 40–50 spinnrockssvarvare i Hyssna socken, som då var ett centrum för denna tillverkning i Sverige! Men nya svarvare kom efter.
På Ekhaga svarveri lärde sig den unge GÖSTA GUSTAVSSON på 1950-talet att svarva lampor –lampor som sedan sålts i hundratusental och som än idag fortsätter att sprida sitt ljus! Också möbelkonsten lever vidare i Hyssna. Idag genom MARKUS JOHANSSON – med sina hantverksrötter från ”Albin i Hyssna” – vars plockepinn–liknande stol ”NEST” och bläckfisksinspirerade lampa ”CIRRA” har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen.
HASSE PERSSON
Curator