Hyssnaloppet

Hyssnaloppet 2014​-09-06

Historien om det första Hyssnaloppet började hösten 2013. Efter ett träningspass släppte Fredrik frågan ” Skulle det inte vara kul att arrangera en löptävling på Hyssnaleden”. Henrik som också gått och tänkt tanken men inte tagit tag i det, tände till direkt.

Det kan ju inte gå fel. Nästan 40 km terräng, mycket kuperad terräng, närmre bestämt runt 1100 höjdmeter. Vem vill inte SPRINGA något sådant? För att få en uppfattning om hur mycket 1100 hm är så kan man jämföra med Lidingöloppet, det är ungefär 500 hm. Även om det låter som en omöjligt och tokig idé så ligger det rätt i tiden. Så kallade ultralopp, terrängtävlingar och hinderbanor växer i raketfart.

Dagens snabbaste herre blev Peter Lindeberg från Borås som sprang i mål på den respektingivande tiden 3:05:30, Det gick så snabbt för tätklungan att vi som arrangörer knappt hann få upp en målfålla. Peter var tätt följd av Albin Andersson från Hyssna som kom 43 sekunder senare. Albin hade tyvärr fått problem med ett knä strax innan loppet och kunde inte avsluta som han velat. Vågar vi tro att han är revanschsugen. Snabbaste dam blev Jessica Egerbo från Hyssna som kom i mål på 4:27:25.

Övriga Hyssnabor som sprang var Johan Norbelie, Johan Svensson, Jonas Larsson, Kristoffer Olsson.

Nu när loppet är genomfört kan det summeras följande, 44 anmälda löpare varav 38 glada kom till start, både herrar och damer. Alla tog sig i mål, ingen skadade sig allvarligt och alla deltagare var väldigt nöjda med tävlingen. Flertalet ville redan några minuter efter målgång veta ifall det fanns chans att springa igen nästa år.

Grundtanken med loppet var att visa upp leden samt att locka hit besökare och turister. Tävlingen arrangerades ideellt och har tagit många timmar att planera. Första tanken var att ställa ut vattendunkar utmed leden för löparna att ladda energi vid. Men tack vara sponsring av ​ICA Hyssna Handel samt Blommigt och Prickigt erbjöds det vid 5 ställen välfyllda ”rastplatser”. Där bjöds det på vatten, sportdryck, bananer och bullar. Ett extra populärt stopp bland löparna var i Pjätared efter ungefär 23 km löpning, där serverades det även banankaka och kaffe av glada grannar.

Vi Hyssnabor har en led vi kan vara väldigt stolta över. Löparna sa efter loppet att de var mycket nöjda med leden, en fantastisk led!

Leden bjuder på väldigt fin natur, både lövskog och barrskog, grottor och ängar, sjöar och bäckar, höga utsiktspunkter och badplatser vid sjöarna. Det finns flera fina rastplatser som även är tillgängliga med bil om man inte vill vandra hela leden.

Vi tycker inte att leden har fått den uppmärksamhet den faktiskt förtjänar. Med hjälp av tävlingen kan vi hoppas på att många fler får höra om leden och kommer till Hyssna för att få lite själslig avkoppling.

Tack vare Hyssna Hembygdförening som ideellt lägger ner stor kraft i att underhålla leden så är den väldigt fin och relativt lätt att vandra.

Hyssnaloppet arrangerades i samråd med byalag och hembygdsföreningen samtidigt som Hyssnadagen. Det var uppskattat av löparna att få njuta av applåder, varm korv, våfflor och kaffe efter målgång. Tack vara positiv feedback från löpare, grannar och Hyssnabor som engagerat sig på ett eller annat sätt kommer loppet att återupprepas 2015. Till dess hoppas vi på att den nya gymnastiksalen är färdig, det ger oss möjlighet att ta emot flera löpare. Till 2015 satsar vi på en dubbling av anmälningarna och 100 löpare på startlinjen.

Till september 2015 kan ni följa oss och hjälpa till att sprida ryktet genom följande media.

www.hyssnaloppet.se
www.Facebook.com – Hyssnaloppet
www.Instagram.com – Hyssnaloppet

Fredrik Frövén och Henrik Egerbo 2014-09-18

hyssnaloppet@gmail.com

Några bilder från loppet:

Kollage från Hyssnaloppet 2014